Дискусионна кръгла маса на тема „Националната телекомуникационна инфраструктура - ключов фактор за конкурентоспособност“се проведе на 17 май в „Гранд хотел София”.

17 Май 2011

В София на 17 май 2011г. в зала Триадица на Гранд Хотел София, в деня на празника на телекомуникациите, се проведе дискусионен форум за настоящето и бъдещето на Националната телекомуникационна инфраструктура. Форумът бе организиран от АКИС, АСТЕЛ и ИКТ Клъстер.

Участие в кръглата маса взеха Първан Русинов, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС), Евгени Ангелов, заместник-министър на икономиката, бригаден генерал Христо Тихинов, директор на дирекция „Комуникационни и информационни системи“-Министерство на отбраната (МО), Иван Димитров, директор Дирекция “Комуникационни и информационни системи” в Министерството на вътрешните работи (МВР), Йордан Георгиев, изпълнителен директор, Български енергиен холдинг, Доц. Владимир Пулков, Декан на Факултета „Телекомуникации”, ТУ – София. Позицията на организаторите представиха Петър Статев, председател на управителния съвет на ИКТ Клъстер, Антони Славински, председател на управителния съвет на АСТЕЛ, и Бойко Симитчиев, заместник-председател на управителния съвет на АКИС. Предложения от страна на бизнеса направиха  Цветан Мутафчиев, изпълнителен директор на Телелинк, Петър Белев, изпълнителен директор на Мултиплекс, Стоил Трифонов, президент IPS, Мирела Георгиева, Нокиа Сименс Нетуъркс, Веселин Калчев, Директор Бизнес развитие Смартком.

В отговор на Европейската директива “Цифров дневен ред на Европа” българският ИКТ бизнес е готов да участва активно в обединяването на телекомуникационната инфраструктура на България и да предложи на управляващите икономически модел за работеща телекомуникационна широколентова магистрала.

На форума бяха изложени становищата за състоянието на  телекомуникационната инфраструктура, управлявана от различните министерства, агенции и други държавни ведомства.   Бизнесът поиска обществен съвет, който да поеме координацията. Участниците се обединиха  около мнението, че изграждането на интегрирана национална  телекомуникационна инфраструктура изисква Публично-частно партньорство.

Виж всички събития